Penne alla Nerano

Otworzyli nowy sklep na dzielni ;) trattoria italiana Zaletą mieszkania w Lux jest to, że to żaden falsyfikat. Sklepy włoskie, rumuńskie, polskie czy portugalskie są prowadzone przez Włochów, Rumunów, Polaków czy Portugalczyków. Na mojej "dzielni " to nawet drugi włoski;) ale różni się asortymentem, bo Włochy niejedno mają imię i regionale kuchnie się różnią - winami, oliwą i serami. A w makaronie alla Nerano to ser odgrywa główną rolę . Musi być Provolone del Monaco, coś alla parmezan, ale inny w smaku, bardziej ziołowy ..śmietankowy .... Więc dzis alla Nerano z wybrzeża Almafii SKŁADNIKI 2-4 łyżki oliwy 1 cebula biała 4 ząbki czosnku 2 cukinie sól i pieprz + makaron ++ świeża bazylia lub inne zioła +++ Provolone dal Monaco PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posiekaną cebulę, jak będzie szklista dodaj czosnek, po chwili dodaj cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Duś pod przykryciem, aż wszystko zmięknie. Pod koniec duszenia dodaj sporo pieprzu i trochę soli, masła Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj, po nałożeniu na talerze posyp wegańskim parmezanem i bazylią (lub innymi ziołami). TIP: Pod koniec duszenia warzyw, jeśli masz ochotę, możesz dodać odrobinę dobrego wegańskiego masła np. Naturli lub Wege Siostry oraz odrobinę cytrynowej oliwy lub świeżego soku z cytryny.

Komentarze

  1. O sklepach z jedzeniem nie podyskutuję bo nawet jak w lydlu czy biedrze są tygodnie greckie, włoskie, etc to i tak kupujemy tradycyjne rzeczy ;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważniejsze że pod tym względem się dobraliście z G
      choć osobiście nie rozumiem ;)

      Usuń

Prześlij komentarz