Gołąbki bez zawijania

Dalsze wariacje na temat białej kapusty. Skoro wegetariańskie gołąbki w moim domu odniosły sukces ;) SKŁADNIKI 8 PORCJI, 18 SZTUK 700 g mięsa mielonego (łopatka, karkówka lub szynka) 700 g włoskiej lub białej kapusty 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu SOS POMIDOROWY 750 ml przecieru pomidorowego - passaty 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia i oregano 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki PRZYGOTOWANIE Kapustę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze. Zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić. Można też najpierw zgrubnie pokroić kapustę, wrzucić do wrzątku, gotować przez 5 minut, następnie odcedzić i rozdrobnić blenderem. Można pozostawić kawałeczki kapusty lub całkowicie zmiksować. Cebulę zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować 18 kotletów, następnie krótko obsmażyć na patelni. Układać w 2 brytfankach z zachowaniem odstępów. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich lub mieszanką suszonego oregano i bazylii. Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Kotlety zalać gorącym sosem pomidorowym, tak by były nim całkowicie przykryte. Piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.

Komentarze

  1. O matko. Dotknęłaś tematu mojego najlepszego i najbardziej ulubionego dania...Tylko oczywiście w wariancie lata 80-te...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też lubię, ale nie lubię pitolenia się z robieniem
      może nie lubię aż tak bardzo ;)

      Usuń

Prześlij komentarz