Niedzielny obiad.Krewetki - jak najbardziej. Dają posiłkowi nieco wykwintności i ze zwykłego spaghetti czynią pełnowartościowe danie godne dni świąecznych.
A ja najzwyczajniej lubię. Owoce morza najbardziej
SKŁADNIKI
3 - 4 PORCJE
ok. 400 g krewetek
250 g makaronu spaghetti
1 łyżka oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
1 łyżka słodkiego sosu chili
1 łyżka sosu worcestershire
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
MIESZANKA PRZYPRAW CAJUN
1 łyżeczka słodkiej papryki
po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i oregano oraz granulowanego czosnku
po 2 szczypty soli, pieprzu czarnego i chili (pieprzu) cayenne
DO PODANIA
cytryna
PRZYGOTOWANIE
Krewetki rozmrozić jeśli były zamrożone, oczyścić i oderwać ogonki.
Przygotować mieszankę przypraw Cajun (połączyć wszystkie przyprawy razem).
Nastawić wodę na makaron w dużym garnku i posolić ją. Wrzucić makaron na wrzątek i gotować według instrukcji na opakowaniu (ok. 10 - 12 minut).
Na dużą patelnię wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez ok. pół minuty.
Dodać 1 łyżkę masła i po roztopieniu włożyć krewetki. Posypać połową mieszanki przypraw, przewrócić na drugą stronę po minucie smażenia, posypać resztą przypraw i smażyć przez kolejną minutę.
Wlać gorący bulion, następnie słodki sos chili, sos worcestershire i sok z cytryny. Gotować przez ok. 15 sekund. Na koniec dodać i rozpuścić resztę masła oraz wymieszać z natką pietruszki.
Makaron włożyć na patelnię z krewetkami, wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać z cząstkami cytryny.
Makaron-owszem-w postaci spaghetti i jako dodatek do pomidorowej. No i jako dodatek do sera białego.
OdpowiedzUsuńno proszę cię ! makaron z białym serem- największa zmora dzieciństwa. Nie rozumiem pomysłu na żywienie tym dzieci. Moje genetycznie przejęły wstręt do tego połączenia
UsuńI znajduje on całkowite zrozumienie u Włochów, którzy nie jadają NIGDY makarony na słodko