Błyskawiczny obiad ? prosże bardzo. W 20 minut. To oczywiście szybkie curry . u
Składniki 20min 2 porcje
łyżka pasty curry
łyżka oleju do smażenia
nieduża cebula
250g białych pieczarek
duży ziemniak
150 g liści szpinaku
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki stałej części mleczka kokosowego
500 ml bulionu lub wody
Wykonanie
na rozgrzanym w garnku oleju zeszklij cebulę, dodaj łyżkę pasty curry i smaż przez minutę, mieszając
zalej bulionem/wodą, dodaj pokrojone pieczarki [ ważne, aby nie były przejrzałe – im bielsze i bardziej zamknięte tym lepiej ] oraz pokrojone ziemniaki
doprowadź do wrzenia, dodaj mleczko kokosowe, koncentrat i – jeśli używasz wody – przypraw do smaku solą
gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną, po czym dodaj szpinak i pogotuj jeszcze chwilę, aż straci swoją objętość
Podawaj solo, z ryżem lub z pieczywem
No...w końcu rzecz w pełni akcepowalna i często jedzona..nie przymierzając pieczarki wcinamy jak hobbici;aczkolwiek cześćiej w wariancie Gosi jako duszone z dużą ilością przypraw.
OdpowiedzUsuńz tego co podajesz w składnikach próżno u nas szukać i mleczka kokosowego i pasty curry; no dobra w zamian za to mamy giga ilość przypraw.
zaczynam podejrzewać że mieszkasz w Polsce z czasów PRL
UsuńBiorąc pod uwagę co się tu dzieje to prl to synonim cudu gospodarczego i społecznego...
OdpowiedzUsuń