Moja książka kulinarna ma już rok ! Pory roku zatoczyły koło. Więc i ja coraz rzadziej sięgam po nowe przepisy , tylko zajadam się od nowa tymi z mojego bloga. Bo warzywa są sezonowe, bo szparagi znowu dominują w mojej kuchni- krem z białych szparagów, krem z zielonych, Szparagowa z koperkiem, risotto z szparagami i ....nowość tagiatelle z szparagami i krewetkami, może być też kurczak zamiast krewetek, ale po co. Krewetki są smaczniejsze
ok. 200 g mrożonych krewetek
1/2 pęczka zielonych szparagów
125 g makaronu np. tagliatelle
2 łyżki oliwy extra
1/2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina (opcjonalnie)
1/2 łyżki posiekanej natki
125 ml śmietanki 30%
Krewetki oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
Szparagi umyć, odłamać twarde i zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki pokroić na kawałki.
Makaron wrzucić na osolony wrzątek w dużym garnku i ugotować godnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 - 3 minuty przed końcem gotowania dodać do garnka szparagi. Całość odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką oliwy.
Na dużej patelni na maśle i 1 łyżce oliwy chwilę podsmażyć drobno starty czosnek. Dodać krewetki i smażyć na większym ogniu przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą, opcjonalnie skropić białym winem (lub łyżeczką soku z cytryny).
Wlać śmietankę i zagotować. Dodać makaron z wraz ze szparagami i wymieszać. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, w międzyczasie dodać natkę pietruszki.
W razie potrzeby można doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Dobra z makaronem nie ma problemu, z kewetkami-od biedy nie;ale ze szparagami-byłby.
OdpowiedzUsuńczemu ? przecież szparagi uprawia sié także w Polsce
Usuń