Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka sama nazwa kojarzy mi się z czasmi PRLu. teraz używa się częsciej sałatka. Poza tym surówka to dodatek do ziemniaków i sztuki mięsa bądź ryby. No ewentualnie jaja sadzonego. Jako samodzielne danie jest....niesycące i szybko jest się po czymś takim głodnym. Więc ...surówki bywają niezmiernie rzadko na moim stole. Z racji, że ziemniaki i sztuka mięsa to komplenie nie moja kuchnia. Wolę namieszać warzywa z kaszami, ryżami czy nawet owym mięsem i stworzyć danie kompletne. Ale coż... pekińska kupiona do kaszotto, bo nie było już brukselki i pół zostało. Więc trzeba przerobić. Więc był obiad- ziemniaki, sadzone i surówka. Ta jest smaczna. A i jeszcze jedne moje zastrzeżenie do kapusty pekińskiej - wszystkie przepisy są z majonezem. A ja mogę majonez do jajek albo do frytek. i nic poza tym ;) 1/2 kapusty pekińskiej 1 jabłko 1/4 cebuli 4 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Kapustę pekińską cienko poszatkować, włożyć do większej miski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Obrać marchewkę, jabłko, cebulę i ogórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do miski z kapustą. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Surówka jest już gotowa.

Komentarze

  1. W końcu coś co przyjmuję bez żadnych zastrzeżeń i żadnych ale. Pekinkę znamy i lubimy ale nigdy nie robimy z majonezem, tylko z sosami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no własnie ja smakowo -- tak sobie, jest bez smaku , jedynie krucha
      a sosy ? na czym są oparte ? poza winegretem który akurat nie komponuje się ze smakiem kapusty pekińskiej - wszelkie cesar ....mają majonez w tle
      ( daj znac jakie ) ja nie uznaję kupnych sosów- z glutaminianem sodu, mnostwem soli i benzoesanami

      Usuń
    2. ;) a to nie odpowiem bo bazujemy na kupnych;albo lidlowych albo knorra.
      majonezu samego nie lubimy, nawet na święta do sałatki jarzynowej jest z dodatkiem jogurtu.

      Usuń

Prześlij komentarz