Dla fanów soczewicy i curry jednocześnie. Dla mnie wyśmienite. Zwłaszcza w miesiącu kiedy nie jem mięsa, białko ze strączkowych bardzo ważne. A soczewica jest świetnym żródłem roślinnego białka
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 cebula
250 ml wody lub bulionu
szczypta soli
1/3 łyżeczki chili
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka drobno startego, obranego imbiru
1 łyżka obranej i drobno startej świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki w proszku
400 g puszka siekanych pomidorów lub 250 ml przecieru pomidorowego
6 suszonych moreli
250 ml mleka kokosowego
DO PODANIA
np. ryż, świeża kolendra lub natka, mango, sok z limonki
PRZYGOTOWANIE
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy. Dodać nasiona kminu i chwilkę podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć ją na umiarkowanym ogniu do miękkości przez ok. 5 minut.
Dodać wodę lub bulion, szczyptę soli i chili oraz opłukaną soczewicę, imbir i kurkumę. Po zagotowaniu dodać zmiksowane pomidory i pokrojone w kosteczkę suszone morele.
Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 15 - 20 minut (w międzyczasie sprawdzić czy nie przywiera do dna).
Wlać mleko kokosowe i mieszając gotować przez minutę.
Podawać z ryżem i kolendrą. Opcjonalnie można podać pokrojone w kosteczkę mango oraz skropić danie sokiem z limonki.
Miesiąc bez mięsa...Dziewczyno; ja z trudem 2 dni mogę wytrzymać ;-).
OdpowiedzUsuńzacytuję mojego męża - bo niejedzenie mięsa to nie może być wykluczenie go z talerza, tylko calkowita zmiana kuchni. Potrawy muszą mieć swoją wartośc kaloryczną i białkową by były sycące.
Usuńmój mąż łatwo akceptuje taki miesiąc , u niego kilka kg w dół