Curry z soczewicy

Dla fanów soczewicy i curry jednocześnie. Dla mnie wyśmienite. Zwłaszcza w miesiącu kiedy nie jem mięsa, białko ze strączkowych bardzo ważne. A soczewica jest świetnym żródłem roślinnego białka 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 cebula 250 ml wody lub bulionu szczypta soli 1/3 łyżeczki chili 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka drobno startego, obranego imbiru 1 łyżka obranej i drobno startej świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki w proszku 400 g puszka siekanych pomidorów lub 250 ml przecieru pomidorowego 6 suszonych moreli 250 ml mleka kokosowego DO PODANIA np. ryż, świeża kolendra lub natka, mango, sok z limonki PRZYGOTOWANIE W garnku z grubym dnem rozgrzać olej kokosowy. Dodać nasiona kminu i chwilkę podsmażyć. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć ją na umiarkowanym ogniu do miękkości przez ok. 5 minut. Dodać wodę lub bulion, szczyptę soli i chili oraz opłukaną soczewicę, imbir i kurkumę. Po zagotowaniu dodać zmiksowane pomidory i pokrojone w kosteczkę suszone morele. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 15 - 20 minut (w międzyczasie sprawdzić czy nie przywiera do dna). Wlać mleko kokosowe i mieszając gotować przez minutę. Podawać z ryżem i kolendrą. Opcjonalnie można podać pokrojone w kosteczkę mango oraz skropić danie sokiem z limonki.

Komentarze

  1. Miesiąc bez mięsa...Dziewczyno; ja z trudem 2 dni mogę wytrzymać ;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zacytuję mojego męża - bo niejedzenie mięsa to nie może być wykluczenie go z talerza, tylko calkowita zmiana kuchni. Potrawy muszą mieć swoją wartośc kaloryczną i białkową by były sycące.
      mój mąż łatwo akceptuje taki miesiąc , u niego kilka kg w dół

      Usuń

Prześlij komentarz