Smażona kasza gryczana z warzywami i kurczakiem

Jestem kaszożercą. Zdecydowanie mój ulubiony dodatek do potraw. Kaszotta i zasmażana kasza stały się standardem w moim domu. W przeróżnych kombinacjach. Tym razem z mięsem. Kwiecień miesiącem wegetarianizmu ;) więc mięsne dania znikną też z bloga. Zapytasz czemu ? bo mam mniejszą ochotę wiosną na mięso. Bo jelitom dobrze zrobi odpoczynek od zwierzęcego białka i tłuszczu. Bo wege jest smaczne. Bo przey okazji gubi się 1-2 kg 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka papryki w proszku 2 łyżki oliwy extra vergine 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1 woreczek) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka masła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 mała cukinia 1 czerwona papryka (np. podłużna ramiro) 1/2 papryczki chili szczypiorek Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, włożyć do miski, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę suszonego oregano, paprykę w proszku, 2 łyżki oliwy extra vergine i wszystko wymieszać, odłożyć. Ugotować kaszę, odcedzić, wyłożyć na duży talerz, wymieszać z sosem sojowym i zostawić do ostudzenia. Na dużej patelni na łyżce masła podsmażyć pierś kurczaka, dodać pokrojony na plasterki czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażyć mieszając przez ok. 3 - 4 minuty. W razie potrzeby doprawić warzywa odrobiną soli i pieprzem. Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, paprykę oraz wypestkowaną i pokrojoną na plasterki papryczkę chili. Dodać pozostałą łyżeczkę suszonego oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 - 7 minut aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dodać kaszę gryczaną, wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Posypać szczypiorkiem, wymieszać i odstawić z ognia.

Komentarze

  1. No; w końcu coś normalnego i mięsnego. U nas dla odmiany zaczyna się okres wielkiego picia-o ile w zimę napoje zmuszamy się do napojów, to teraz pochłaniamy je hektolitrami.A mięsko-zostaje w menu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję ze napoje to woda, nie słodzone ;)

      Usuń
  2. Mineralka a dokładniej cisowianka gazowana albo coraz częściej kranówa pita z butelki z filtrem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gazowane też raczej sporadycznie powinny być pite.

      Usuń

Prześlij komentarz