Makaron z woka z szparagami i kurczakiem

Ta tam.... sezon na szparagi uważam za otwarty! Debiutują w sezonie 2021 w kuchni chińskiej. SKŁADNIKI 2 PORCJE 100 g makaronu pszennego Mie do dań z woka 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte) 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub z orzeszków ziemnych 8 szparagów 6 pieczarek 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypiorku Do skropienia: 1 łyżka oleju sezamowego SOS: 5 łyżek sosu sojowego (jasnego) 3 łyżki wody 3 łyżki soku z limonki (lub cytryny) lub octu ryżowego 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cornstarch Makaron ugotować we wrzątku (ok. 2-3 minuty), odcedzić, przepłukać zimną wodą. Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić w 1 cm kosteczkę, doprawić solą, białym pieprzem, roztartym czosnkiem, wymieszać z 1 łyżką oleju roślinnego. Odłamać zdrewniałe jasne końce szparagów, łodyżki umyć i pokroić ukośnie na 1/2 cm plasterki. Główki szparagów odciąć i przekroić wzdłuż na pół. Pieczarki pokroić na plasterki. Dymkę lub szczypiorek pokroić ukośnie na plasterki. Sos: do miseczki wlać sos sojowy, wodę, sok z limonki, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego. Włożyć kurczaka i obsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pieczarki i szparagi i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodać ugotowany makaron, dymkę lub szczypiorek, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko podsmażyć. Wlać sos i zagotować, wymieszać i skropić olejem sezamo

Komentarze

  1. Makaron tak; kurczak tak; szparagi-nie muszą być l-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie znam, ale na wszelki wypadek powiem że nie lubię ;)
      jak moja córka

      Usuń
  2. Tu chodzi o coś innego-gosia za nic nie wiem jak je przygotować żeby nie rozgotować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz