Indyk po luizjańsku

Hmmm....miałam już nie jeść mięsa w najbliższym miesiącu. Ale ...ten indyk mnie złamał ;) jest genialny SKŁADNIKI 4 PORCJE 700 g filetu z indyka 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mąki pszennej PRZYPRAWY po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i słodkiej papryki po 1/2 łyżeczki soli i wędzonej papryki szczypta czarnego i białego pieprzu oraz pieprzu Cayenne WARZYWA 1 mała cebula 150 g papryki (np. żółtej/zielonej) 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie) ORAZ 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka słodkiego sosu chilli 3 łyżki sosu worcestershire 3 łyżki soku z cytryny DO PODANIA natka, ugotowany brokuł i ryż PRZYGOTOWANIE Mięso oczyścić z błonek i kostek, poporcjować na mniejsze i cieńsze fileciki. Doprawić wszystkimi przyprawami, natrzeć startym czosnkiem i wysmarować olejem. Na tym etapie indyka można odstawić do zamarynowania (jeśli mamy czas). Cebulę posiekać, paprykę i selera naciowego pokroić w kostkę. Rozgrzać dużą patelnię z 1 łyżką oliwy i chwilę podsmażyć pokrojone warzywa, następnie zdjąć je na talerz. Na ciągle gorącą patelnię kłaść oprószone mąką (przez sitko) filety indyka. Smażyć po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż mięso ładnie się zrumieni. W razie potrzeby obsmażać na raty. Do mięsa dodać podsmażone warzywa i wlać gorący bulion, zagotować. Przewrócić filety na drugą stronę i dalej gotować. Dodać słodki sos chili, sos Worcestershire i sok z cytryny, wymieszać. Po ok. 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawić danie z patelni. Podawać posypując natką z ugotowanym brokułem i ryżem.

Komentarze

  1. Miesiąc bez mięsa???? żartujesz; dzień to już długo ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż.... ja nie mam problemów z cholesterolem, glikemią, nadwagą, nadciśnienia, cukrzycy, stanów przedzawałowych.....jesteś tym co zjesz.
      warto może zmienić dietę ?

      Usuń

Prześlij komentarz