czas szybko korzystać z zimowych warzyw, bo wraz z wiosną znikną na chwilę. Brukselka to przykład sezonowego warzywa, na które przyjdzie mi poczekać do listopada. Więc foccacia inaczej....
350g wody
500g mąki
7g suszonych drożdży ok 10-15g świeżych
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
15g soli
4 łyżki oliwy
filiżanka wody
1 łyżeczka soli
szklanka ugotowanej fasoli jaś
kilka brukselek
oliwa z oliwek
💚 Odmierz wodę.
💚 Dodaj drożdże i sól, mąkę łyżkę miodu.
💚 Mieszaj. Wyrabiaj ok 10 minut. Można użyć robota. Ciasto będzie się lepić, ale nie podsypuj mąki.
💚 Szczelnie zawiń miskę z ciastem i odstaw na min 2-4h. Jeśli chcesz zrobić focaccie fermentowaną 24h musisz pamiętać o mniejszej ilości drożdży. W takim wypadku wystarczy 1g.
💚 Ciasto wyciągnij i rozciągnij. Zwilż dłonie by sobie pomóc
💚 Przenieś na blachę otłuszczoną oliwą do pieczenia i zostaw znowu na min 1-2h w ciepłym miejscu.
💚 Przygotuj solankę mieszając wodę z solą.
💚 Polej ciasto solanką.
💚 Układaj ugotowana fasolę i połówki brukselki. Dociskaj do ciasta.
💚 Polej oliwą z oliwek.
💚 Piecz w 220 stopniach ok 20 minut.
Sorry to są jakieś "zimowe" warzywa? Bo mi zima kojarzy się z kiszonkami i konserwowymi gotowymi produktami.
OdpowiedzUsuńkonserwy to nie warzywa, to chemia ;)
Usuńoczynie np brukselka, musi przemarznąć by nadawać się do spożycia , inaczej jest gorzka, więc jako nowalijka odpada
jarmuż...latem jest żyłowaty i przerośnięty