Focaccia z brukselką

czas szybko korzystać z zimowych warzyw, bo wraz z wiosną znikną na chwilę. Brukselka to przykład sezonowego warzywa, na które przyjdzie mi poczekać do listopada. Więc foccacia inaczej.... 350g wody 500g mąki 7g suszonych drożdży ok 10-15g świeżych 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 15g soli 4 łyżki oliwy filiżanka wody 1 łyżeczka soli szklanka ugotowanej fasoli jaś kilka brukselek oliwa z oliwek 💚 Odmierz wodę. 💚 Dodaj drożdże i sól, mąkę łyżkę miodu. 💚 Mieszaj. Wyrabiaj ok 10 minut. Można użyć robota. Ciasto będzie się lepić, ale nie podsypuj mąki. 💚 Szczelnie zawiń miskę z ciastem i odstaw na min 2-4h. Jeśli chcesz zrobić focaccie fermentowaną 24h musisz pamiętać o mniejszej ilości drożdży. W takim wypadku wystarczy 1g. 💚 Ciasto wyciągnij i rozciągnij. Zwilż dłonie by sobie pomóc 💚 Przenieś na blachę otłuszczoną oliwą do pieczenia i zostaw znowu na min 1-2h w ciepłym miejscu. 💚 Przygotuj solankę mieszając wodę z solą. 💚 Polej ciasto solanką. 💚 Układaj ugotowana fasolę i połówki brukselki. Dociskaj do ciasta. 💚 Polej oliwą z oliwek. 💚 Piecz w 220 stopniach ok 20 minut.

Komentarze

  1. Sorry to są jakieś "zimowe" warzywa? Bo mi zima kojarzy się z kiszonkami i konserwowymi gotowymi produktami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. konserwy to nie warzywa, to chemia ;)
      oczynie np brukselka, musi przemarznąć by nadawać się do spożycia , inaczej jest gorzka, więc jako nowalijka odpada
      jarmuż...latem jest żyłowaty i przerośnięty

      Usuń

Prześlij komentarz