Butter chicken

i znów klasyka indyjskiej kuchni. Zdecydowanie najlepsza :) przepis wstawię za chwilę potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) przyprawy: 2 ł. mielonej kolendry, 2 ł. słodkiej papryki, ½ ł. płatków chilli, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, 1 ł. gram masali, ¼ ł. kardamonu (lub 4 ziarna)* ł.-łyżeczka 80 g masła 1 cebula 600 g piersi z kurczaka 1 łyżka startego imbiru 1 ząbki czosnku 1 marchewka (100g) puszka pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomdorowego 1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka cukru szklanka śmietanki 1 łyżka octu jabłkowy lub soku z cytryny do podania: ryż, świeża kolendra, chlebki naan Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać posiekany czosnek, starty imbir i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać na patelnię i chwilę smażyć. Pomidory pokroić i wraz z całym sosem i koncentratem pomidorowym oraz startą marchewką dodać na patelnię. Gotować, aż kurczak będzie gotowy, a pomidory zaczną się rozpadać, mieszając raz na jakiś czas, ok. 10-15 minut. Dodać sól, cukier, śmietankę i ocet i gotować jeszcze chwilkę. Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i opcjonalnie z chlebkami naan (powyżej link do przepisu).

Komentarze

  1. Dobra; jest w nazwie kurczak więc nie jest źle....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wraz ze słońcem i wiosennymi temperaturami pewnie tego mięsa będzie mniej, bo przechodzi mi ochota na padlinę.... a wraca na ryby i zielone warzywa...wiosna, wiosna panie

      Usuń
  2. "padlina" dobra rzecz; co prawda dziś był obiad bez niej ale musi być na stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi
      mój mąż mięsożerca potwierdzi
      pod warunkiem że nie jada się wegetariańskich hamburgerów czy sojowych flaków czy innych imitujących mięso posiłków

      Usuń
  3. Nie no bądźmy poważni-jak to brzmi-wegetariański hamburger...coś w stylu dietetyczny alkohol...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz