i znów klasyka indyjskiej kuchni. Zdecydowanie najlepsza :)
przepis wstawię za chwilę
potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
przyprawy: 2 ł. mielonej kolendry, 2 ł. słodkiej papryki, ½ ł. płatków chilli, ½ ł. cynamonu, ½ ł. kurkumy, 1 ł. gram masali, ¼ ł. kardamonu (lub 4 ziarna)* ł.-łyżeczka
80 g masła
1 cebula
600 g piersi z kurczaka
1 łyżka startego imbiru
1 ząbki czosnku
1 marchewka (100g)
puszka pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomdorowego
1 łyżeczka soli+ 1 łyżeczka cukru
szklanka śmietanki
1 łyżka octu jabłkowy lub soku z cytryny
do podania: ryż, świeża kolendra, chlebki naan
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni na maśle. Dodać posiekany czosnek, starty imbir i chwilę podsmażyć. Dodać przyprawy. Zamieszać.
Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Dodać na patelnię i chwilę smażyć.
Pomidory pokroić i wraz z całym sosem i koncentratem pomidorowym oraz startą marchewką dodać na patelnię. Gotować, aż kurczak będzie gotowy, a pomidory zaczną się rozpadać, mieszając raz na jakiś czas, ok. 10-15 minut. Dodać sól, cukier, śmietankę i ocet i gotować jeszcze chwilkę.
Podawać z ryżem, świeżą kolendrą i opcjonalnie z chlebkami naan (powyżej link do przepisu).
Dobra; jest w nazwie kurczak więc nie jest źle....
OdpowiedzUsuńwraz ze słońcem i wiosennymi temperaturami pewnie tego mięsa będzie mniej, bo przechodzi mi ochota na padlinę.... a wraca na ryby i zielone warzywa...wiosna, wiosna panie
Usuń"padlina" dobra rzecz; co prawda dziś był obiad bez niej ale musi być na stole
OdpowiedzUsuńnie musi
Usuńmój mąż mięsożerca potwierdzi
pod warunkiem że nie jada się wegetariańskich hamburgerów czy sojowych flaków czy innych imitujących mięso posiłków
Nie no bądźmy poważni-jak to brzmi-wegetariański hamburger...coś w stylu dietetyczny alkohol...
OdpowiedzUsuń