Brukselka chyba już po raz ostatni w sezonie. Szkoda...ale w sklepach powoli pojawiają się szparagi....tęskniłam. Za brukselką też będę ;)
Brukselka z granatem
Czas: 15 minut
Porcje: 2-3
SKŁADNIKI
3 szklanki (360-400 g) brukselki (świeżej lub mrożonej)
4 łyżki pestek granatu
1 łyżka sezamu (u mnie niełuskany)
Sos
1 łyżka neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
1 płaska łyżeczka cukru / 1 łyżeczka syropu klonowego / dowolny inny słodki składnik
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżki tahini
sól
opcjonalnie: odrobina ostrej papryki
Jeśli używam świeżej brukselki – odcinam końcówki, kroję na połówki i pozbywam się wierzchnich liści. Płuczę. W dużym garnku zagotowuję wodę i wrzucam brukselkę na 5-6 minut na wrzątek (tak żeby pozostała nadal lekko chrupiąca).
Brukselkę przekładam do miski, dodaję sos i mieszam. Dodaję granat i sezam i ponownie mieszam. Podaję jeszcze ciepłe, ale można również jeść na zimno
...ni brukselki ni szparagów nie jemy;zresztą; gosia powiedziała,że nawet by szparagów nie umiała ugotowac.
OdpowiedzUsuńnajprościej grillować na patelni i posypać parmezanem
Usuń