Brukselka z granatem

Brukselka chyba już po raz ostatni w sezonie. Szkoda...ale w sklepach powoli pojawiają się szparagi....tęskniłam. Za brukselką też będę ;) Brukselka z granatem Czas: 15 minut Porcje: 2-3 SKŁADNIKI 3 szklanki (360-400 g) brukselki (świeżej lub mrożonej) 4 łyżki pestek granatu 1 łyżka sezamu (u mnie niełuskany) Sos 1 łyżka neutralnego w smaku oleju (np. słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron) 1 płaska łyżeczka cukru / 1 łyżeczka syropu klonowego / dowolny inny słodki składnik 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki tahini sól opcjonalnie: odrobina ostrej papryki Jeśli używam świeżej brukselki – odcinam końcówki, kroję na połówki i pozbywam się wierzchnich liści. Płuczę. W dużym garnku zagotowuję wodę i wrzucam brukselkę na 5-6 minut na wrzątek (tak żeby pozostała nadal lekko chrupiąca). Brukselkę przekładam do miski, dodaję sos i mieszam. Dodaję granat i sezam i ponownie mieszam. Podaję jeszcze ciepłe, ale można również jeść na zimno

Komentarze

  1. ...ni brukselki ni szparagów nie jemy;zresztą; gosia powiedziała,że nawet by szparagów nie umiała ugotowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprościej grillować na patelni i posypać parmezanem

      Usuń

Prześlij komentarz