200 g (1 torebka) jarmużu, pokrojonego i płukanego
1 cebula cukrowa
80 g kiełbaski hiszpańskiej (chorizo) pikantnej, paprykowej
200 g pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych)
PRZYGOTOWANIE
Odciąż twarde łodyżki jarmużu. Zagotować wodę, wrzucić posiekany jarmuż i gotować przez ok. 3-4 minuty. Odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kiełbaskę obrać z zewnętrznej błonki, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę wraz z chorizo włożyć na dużą patelnię i smażyć na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut, aż cebula się zeszkli a chorizo wytopi i zrumieni. Dodać pomidory, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut.
Na patelnię włożyć jarmuż, wymieszać i smażyć na większym ogniu przez ok. 1 minutę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
:-) Bigos uznaję wyłącznie klasyczny;ale nie powiem-bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńa ja klasycznego nie lubię, za ciężki ...
UsuńOdgrzewany przez kilka dni...mniam
OdpowiedzUsuńa potem pół rodziny ma zwdęcia i sięga po raphacholin
UsuńA nie...rapacholinu nie używam; nawet jak popiję bigos colą...
OdpowiedzUsuń