Bigos z jarmużu i chorizo

200 g (1 torebka) jarmużu, pokrojonego i płukanego 1 cebula cukrowa 80 g kiełbaski hiszpańskiej (chorizo) pikantnej, paprykowej 200 g pomidorów z puszki (obranych, pokrojonych) PRZYGOTOWANIE Odciąż twarde łodyżki jarmużu. Zagotować wodę, wrzucić posiekany jarmuż i gotować przez ok. 3-4 minuty. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kiełbaskę obrać z zewnętrznej błonki, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę wraz z chorizo włożyć na dużą patelnię i smażyć na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut, aż cebula się zeszkli a chorizo wytopi i zrumieni. Dodać pomidory, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut. Na patelnię włożyć jarmuż, wymieszać i smażyć na większym ogniu przez ok. 1 minutę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

  1. :-) Bigos uznaję wyłącznie klasyczny;ale nie powiem-bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odgrzewany przez kilka dni...mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a potem pół rodziny ma zwdęcia i sięga po raphacholin

      Usuń
  3. A nie...rapacholinu nie używam; nawet jak popiję bigos colą...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz