Zupa toskańska

 



Co na obiad , co na obiad.....mama w pracy....no na obiad zupa ! bo co łatwiej odgrzać i żeby jeszcze było na ciepło, smacznie, pożywnie i zdrowo ;) 


SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku
  • 1/2 cukinii
  • garść szpinaku
  • do podania: bazylia i tarty parmezan

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i smażyć podsmażać przez ok. 5 minut.
  • Dodać obrany i starty czosnek, wymieszać, chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion i zagotować.
  • Dodać całą zawartość puszki (fasolka + zalewa) oraz krojone pomidory z puszki (można je zmiksować), koncentrat, oregano, majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować przez kolejne 10 minut. Na minutę przed końcem dodać opłukany szpinak. Podawać z tartym parmezanem i bazylią.

Komentarze

Prześlij komentarz