Zapiekanka z makaronu, fasolki szparagowej z pesto

Makaron z fasolką szparagową nie jest aż taką nowością, ale zapieczony pod beszamelem z odrobiną pesto - smakuje wybornie. Nas smak bardzo pozytywnie zaskoczył sŁADNIKI 200 g makaronu 300 g fasolki szparagowej 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 4 łyżki mąki pszennej 300 ml bulionu 350 ml mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki zielonego pesto 1/2 szklanki tartego sera typu parmezan PRZYGOTOWANIE Nastawić osoloną wodę w dużym garnku. Gdy woda się zagotuje, wrzucić makaron i gotować al dente. Fasolkę umyć, przyciąć końcówki, pokroić na 2 cm kawałki. Dodać do garnka z gotującym się makaronem na 3 minuty przed końcem gotowania. Całość odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik do 200 stopni C. W czasie gdy gotuje się makaron, roztopić masło na większej patelni. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją i lekko podsmażyć. Dodać starty czosnek oraz rozmaryn i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i mieszając smażyć przez ok 1 minutę. Stopniowo wlewać bulion cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Wlać mleko, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty aż sos się zagotuje i trochę zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki. Wylać na makaron z fasolką w formie żaroodpornej, miejscami wyłożyć po pół łyżeczki pesto, posypać serem i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 15 minut.

Komentarze

  1. Dla mnie jest. Makaron i owszem fasolka też ale oddzielnie

    OdpowiedzUsuń
  2. nIE;ale jedną rzecz jjem razem co dobija wszystkich;a mianowicie-barszcz czerwony plus śmietana plus pierogi z mięsem plus chleb -mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz