Makaron z fasolką szparagową nie jest aż taką nowością, ale zapieczony pod beszamelem z odrobiną pesto - smakuje wybornie. Nas smak bardzo pozytywnie zaskoczył
sŁADNIKI
200 g makaronu
300 g fasolki szparagowej
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego lub 1 łyżka świeżego rozmarynu
4 łyżki mąki pszennej
300 ml bulionu
350 ml mleka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki zielonego pesto
1/2 szklanki tartego sera typu parmezan
PRZYGOTOWANIE
Nastawić osoloną wodę w dużym garnku. Gdy woda się zagotuje, wrzucić makaron i gotować al dente.
Fasolkę umyć, przyciąć końcówki, pokroić na 2 cm kawałki. Dodać do garnka z gotującym się makaronem na 3 minuty przed końcem gotowania. Całość odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik do 200 stopni C. W czasie gdy gotuje się makaron, roztopić masło na większej patelni. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją i lekko podsmażyć.
Dodać starty czosnek oraz rozmaryn i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i mieszając smażyć przez ok 1 minutę. Stopniowo wlewać bulion cały czas mieszając (najlepiej rózgą). Wlać mleko, wymieszać i gotować przez ok. 3 minuty aż sos się zagotuje i trochę zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki.
Wylać na makaron z fasolką w formie żaroodpornej, miejscami wyłożyć po pół łyżeczki pesto, posypać serem i wstawić do piekarnika bez przykrycia na 15 minut.
Dla mnie jest. Makaron i owszem fasolka też ale oddzielnie
OdpowiedzUsuńeee...a jadłeś kiedyś razem ?
UsuńnIE;ale jedną rzecz jjem razem co dobija wszystkich;a mianowicie-barszcz czerwony plus śmietana plus pierogi z mięsem plus chleb -mniam ;-)
OdpowiedzUsuń