Makaron z marchewką, imbirem i tofu

 

Obiad na szybko, z tego co w domu i pod ręką. Tak, jedna czy dwie kostki tofu zawsze znajdują się u mnie w szufladzie. ale myślę, że można zastąpić filatem z kurczaka, ale tego nie mam w szufladzie.





  • 100 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 marchewka
  • 100 g pokrojonego w małą kosteczkę tofu
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub posiekanego chili)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • limonka lub cytryna
  • opcjonalnie: świeża mięta

PRZYGOTOWANIE

  • Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku. Na patelni lub w woku na łyżce oleju smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając: imbir, drobno starty czosnek, obraną i grubo startą na tarce marchewkę.
  • Dodać tofu i smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać makaron, wymieszać i smażyć razem przez 1-2 minuty co chwilę mieszając.
  • Wlać sos sojowy, dodać szczyptę cukru, ostry sos i wymieszać. Smażyć przez minutę, następnie skropić olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać listkami mięty.

Komentarze

  1. ;-) obiad na szybko to pizza z lidla ;-);a ze składników które są u nas na 14.12 w sobotę-olej, czosnek, marchewka i imbir.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mrożona pizza ? gdybyś zobaczył zdegustowaną minę moje młodszej córki to nigdy byś już nie jadł takiej paści. Pizza tak, ale jak w domu to tylko domowa. na cieniutkim cieście ...jak w Italii

      Usuń
  2. Ok; bo jestem po takim obiedzie-pizza z serem-8 zł czyli 3 e z kawałkiem; pizza z kurczakiem-7zł, do tego micha sałatki pekińskiej z papryką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka, oliwa, drożdże i gazowana woda mineralna- dwie godziny na rośnięcie i z 500g 4 pizze

      żadnego mrożenego ciasta !

      Usuń

Prześlij komentarz