Makaron w cukiniowo-cytrynowym sosie

 



Spontanicznie przygotowane, z ochoty na ten cytrynowy posmak, a i cukinia w lodówce. Takie miało by , lekkie i sycące



Składniki:
- dowolny makaron 
- jedna mała cukinia
- kawałek białej części pora
- ząbek czosnku
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- ćwierć szklanki mleka roślinnego


Kiedy makaron już się zacznie gotować, rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, mieszamy chwilę i dorzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora. Chwilę smażymy, solimy i dorzucamy cukinię. Możesz pokroić ją w kostkę lub w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy do momentu, aż cukinia nie będzie surowa, wtedy dorzucamy startą na tarce skórkę z połówki cytryny. Wlewamy mleko roślinne i dusimy całość, żeby mleko się zredukowało. Na koniec wlewamy sok z połówki cytryny, wrzucamy ugotowany makaron i całość mieszamy. Podajemy koniecznie ze świeżo mielonym albo cytrynowym pieprzem i odrobiną płatków drożdżowych.

Komentarze

  1. spoko; tylko jak dla mnie bez cukinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co ty masz przeciwko cukini...delikatna, krucha, o zrównoważonym smaku

      Usuń

Prześlij komentarz