Krem z pora

Jakoś zapomniałam o tej zupie, a potr to takie wdzięczne warzywo. Nisko kaloryczne, ale bogate w witaminy i minerały. W polskiej kuchni używane prawie wyłacznie jako element włoszczyzny do rosołu i potem wyrzucane. Co za marnotrastwo. Dopiero we Francji nauczyłam się je jadać i teraz nawet te z rosołu wyjadam ze smakiem. Ale krem to miazga por pokrojony na plastry 1/2 marchewni 1 ziemniak 1/5 selera wszystko poddusić na maśle i zalać bulionem dogotować do miękkości i zblendować i voila proste i pyszne dodatki na górę wedle uznania

Komentarze

  1. I dobrze, że zpomniałaś ;-) pora nie cierpię nie znosze nie nawidzę ;-( warzywo horrror dla mnie;a sałatka z porów-nigdy w życiu ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no proszę cię. Sałatkę robi się z surowego, gotowany ma inny smak
      co do warzyw to w ogóle jesteś ciężki - rozumiem - ziemniaki , pomidory i kapusta .

      Usuń
  2. Papryka; ogórki; kapusta pekoiińska; sosy torebkowe..eee trochę tego jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dobrze to ziemniaków, pomidorów i kapusty dorzucamy ogórki i paprykę ;) to 5
      ( kapusta pekińska to rodzaj kapusty )
      ale sos torebkowy to chyba nie warzywo ? i jestem wrogiem jakichkolwiek torebek - przyprawy plus glutaminian sodu, wzmacniacz smaku, substancja wysuszająca ...bleeee
      każdy dressing da się zrobić z przypraw i oliwy ew winegretu , nie potrzeba w tym chemii

      Usuń
  3. Zaleta torebek-szybciej i taniej ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz