Jakoś zapomniałam o tej zupie, a potr to takie wdzięczne warzywo. Nisko kaloryczne, ale bogate w witaminy i minerały. W polskiej kuchni używane prawie wyłacznie jako element włoszczyzny do rosołu i potem wyrzucane. Co za marnotrastwo. Dopiero we Francji nauczyłam się je jadać i teraz nawet te z rosołu wyjadam ze smakiem. Ale krem to miazga
por pokrojony na plastry
1/2 marchewni
1 ziemniak
1/5 selera
wszystko poddusić na maśle i zalać bulionem
dogotować do miękkości i zblendować
i voila
proste i pyszne
dodatki na górę wedle uznania
I dobrze, że zpomniałaś ;-) pora nie cierpię nie znosze nie nawidzę ;-( warzywo horrror dla mnie;a sałatka z porów-nigdy w życiu ;-(
OdpowiedzUsuńno proszę cię. Sałatkę robi się z surowego, gotowany ma inny smak
Usuńco do warzyw to w ogóle jesteś ciężki - rozumiem - ziemniaki , pomidory i kapusta .
Papryka; ogórki; kapusta pekoiińska; sosy torebkowe..eee trochę tego jest.
OdpowiedzUsuńno dobrze to ziemniaków, pomidorów i kapusty dorzucamy ogórki i paprykę ;) to 5
Usuń( kapusta pekińska to rodzaj kapusty )
ale sos torebkowy to chyba nie warzywo ? i jestem wrogiem jakichkolwiek torebek - przyprawy plus glutaminian sodu, wzmacniacz smaku, substancja wysuszająca ...bleeee
każdy dressing da się zrobić z przypraw i oliwy ew winegretu , nie potrzeba w tym chemii
Zaleta torebek-szybciej i taniej ;-)
OdpowiedzUsuń