- Ciecierzycę lubię w każdym wcieleniu. Kumin należy do jednej z ulubionych przypraw. Razem tworzą obłędną parę. Idealną na mroźny luty
- 500g ciecierzycy ugotowanej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 500 ml bulionu lub rosołu
- 50 ml śmietanki 30%
- do podania: płatki chili, mielony kmin rzymski, świeża kolendra (lub natka pietruszki jeśli nie lubimy kolendry)
- W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy lub masło, smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.
- Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą lub 1/2 szklanki z gotowania) a po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu.
- Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem w stojącym blenderze.
- Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.
A tu małe zaskoczenie co do ziół-mam jeden wymóg-ma ich być bardzo dużo w potrawie.
OdpowiedzUsuńdużo nie dużo,, muszą być odpowiednio skomponowane
Usuń