Krem z ciecierzycy

 

 
  • Ciecierzycę lubię w każdym wcieleniu. Kumin należy do jednej z ulubionych przypraw. Razem tworzą obłędną parę. Idealną na mroźny luty



  • 500g ciecierzycy ugotowanej
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 ml bulionu lub rosołu
  • 50 ml śmietanki 30%
  • do podania: płatki chili, mielony kmin rzymski, świeża kolendra (lub natka pietruszki jeśli nie lubimy kolendry)

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy lub masło, smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty co chwilę mieszając.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez ok. 1 minutę.
  • Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą lub 1/2 szklanki z gotowania) a po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu.
  • Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem w stojącym blenderze.
  • Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.

Komentarze

  1. A tu małe zaskoczenie co do ziół-mam jeden wymóg-ma ich być bardzo dużo w potrawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo nie dużo,, muszą być odpowiednio skomponowane

      Usuń

Prześlij komentarz