Curry z tofu , pieczarkami i groszkiem cukrowym

Tofu to już wyższy stopień wegetariańskiego wtajemniczenia. Nie sądziłam, że do tego dojdzie ;) ale doszło i bardzo dobrze. bo szybko i smacznie 1 łyżka oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka masła orzechowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili 250 ml mleka kokosowego 3 liście kafiru (lub 1 łyka soku z limonki) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 pieczarki borowikowe (lub zwykłe białe) około 15 strąków groszku cukrowego (lub fasolki lub zielonego groszku) około 150 g tofu Do podania: ryż jaśminowy lub zwykły długoziarnisty DODAJ NOTATKĘ PRZYGOTOWANIE Rozgrzać głęboką patelnię, wlać olej, dodać rozdrobniony czosnek, pokrojone w piórka cebulki i zeszklić je (około 2-3 minuty). Dodać imbir i smażyć razem przez około 1 minutę. Dodać masło orzechowe i wymieszać, dodać kurkumę, kumin i ostrą paprykę, podgrzewać przez kilkanaście sekund. Następnie zwiększyć ogień, wlać 250 ml wody i mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Dodać liście kafiru lub sok z limonki, cukier trzcinowy, szczyptę soli i gotować przez około 3 minuty. Dodać pokrojone pieczarki i gotować przez około 3 minuty. Dodać groszek lub fasolkę, pokrojone tofu i gotować przez około 3 minuty. Po tym czasie sos powinien być już gęsty a warzywa ugotowane, ale wciąż jędrne. Podawać z ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz