Dania JEDNOGARNKOWE IDEALNIE NADAJĄ SIĘ NA JUTRO :)
TAKA POLSKA WERSJA LECZO.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cebula
- 150 g parzonego boczku
- 300 g kiełbasy (np. wiejskiej)
- 500 ml bulionu
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka papryki, zmielony pieprz
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) lub 2 łyżeczki koncentratu
- do podania: pieczywo
PRZYGOTOWANIE
- Do szerokiego garnka, najlepiej z grubym dnem, wlać oliwę lub olej. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę parzony boczek. Mieszając co chwilę smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 7 minut, aż cebula się zeszkli a boczek zacznie się rumienić.
- W międzyczasie dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę (w razie potrzeby można ją obrać).
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę w proszku i majeranek. Wszystko wymieszać a następnie zalać gorącym bulionem.
- Przykryć i gotować przez ok. 10 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut.
- Wlać przecier, doprawić solą w razie potrzeby i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z pieczywem.
Nie no spoko; ale na dziś to będą raczej gotowane ziemniaki; trochę smażonej kiełbasy i duuużo surówki.
OdpowiedzUsuńbrzmi jak obiad z dzieciństwa, komunistycznego dzieciństwa....nie, dziękuje
Usuńmój mąż też chyba by nie tknął.
jedynie chyba surówki
choć pewnie moja mama nadal serwuje mojemu tacie
oni też tradycyjni i wolą kuchnię polską