Stir Fry z makaronem i brokułem

Po raz kolejny postawiliśmy na kuchnię chińską, bo jest pyszna i szybka i tym razem z mięsem pojedynczy filet kurczaka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g makaronu pszennego chińskiego Mie lub Chow mein 1/4 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 marchewki 1/3 brokuła kawałek papryczki chili 2 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki orzechów nerkowca (opcjonalnie) 1/4 szklanki wody 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki posiekanego szczypiorku DODAJ NOTATKĘ PRZYGOTOWANIE Kurczaka pokroić na ok. 1,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie gdy gotuje się makaron przygotować warzywa: cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Brokuła posiekać na mniejsze kawałki, papryczkę chili pokroić w kosteczkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Dodać cebulę oraz czosnek i podsmażać mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać kurczaka i obsmażyć przez kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę, brokuła, papryczkę chili oraz orzechy jeśli ich używamy (można je zgrubnie posiekać). Smażyć wszystko przez ok. 4 minuty często mieszając. W międzyczasie wlewać po trochu mieszankę wody z sosem sojowym i cukrem. Dodać ugotowany makaron. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Na koniec polać olejem sezamowym i wymieszać ze szczypiorkiem.

Komentarze

  1. I tym razem nie będę marudził na składniki bo większość-pomijam ten rodzaj makaronu-mam w szafce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze możesz wykorzystać ten makaron z zupek chińskich instant ;)

      Usuń
  2. to cegłę w kostce ? toto się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wbrew pozorom to wartościowy , lekkostrawny makaron kukurydziany , jest bezglutenowy .....
      paskudne w tych zupkach są te torebeczki z przyprawami i starym tłuszczem

      Usuń

Prześlij komentarz