Tagiatelle z krewetkami i pomidorkami

 

  • Krewetki mają duże poważanie w moim domu. Każda ich odsłona to prawdziwa uczta dla podniebienia. Z makaronem ? czemu nie! Kuchnia włoska to skarbnica przepisów na szybkie gotowanie. I w tym wypadku szybko nie znaczy byle jak !Tak, z Kwestii Smaku

  • 200 g mrożonych krewetek
  • 125 g makaronu np. tagliatelle
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/3 cebuli
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 125 ml śmietanki 30%
  • Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
  • Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
  • Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.

Komentarze