- Krewetki mają duże poważanie w moim domu. Każda ich odsłona to prawdziwa uczta dla podniebienia. Z makaronem ? czemu nie! Kuchnia włoska to skarbnica przepisów na szybkie gotowanie. I w tym wypadku szybko nie znaczy byle jak !Tak, z Kwestii Smaku
- 200 g mrożonych krewetek
- 125 g makaronu np. tagliatelle
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1/3 cebuli
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 125 ml śmietanki 30%
- Krewetki rozmrozić, oczyścić jeśli jest konieczność, oderwać ogonki, opłukać i osuszyć.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na dużej patelni na łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać masło, oregano i starty czosnek, chwilę razem podsmażyć.
- Dodać krewetki i smażyć przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając, doprawić solą oraz pieprzem.
- Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć razem przez pół minuty.
- Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą w razie potrzeby.
- Dodać odcedzony makaron i wszystko razem podgrzać.
Komentarze
Prześlij komentarz