Spaghetti alla Puttanesca to woski klasyk. Włosi królowie makaronów są dość zasadniczy w temacie makaronu i tego z czym i którym można dany sos łaczyć. I Puttanesca to spagetti, ale dopuszczalne jest penne . Szczerze ? Nigdy nie robiłam z spaghetti, od zawsze wybierając rureczki ;)
ale już Anchois musi być dużo i do tego wszystko co śmierdzi - czosnek , kapary, czarne oliwki , wszak Putta to ....hmmmm przedsiębiorcza pani najstarszego biznesu świata. więc wali rybą ;)
- 120 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy extra
- 3 ząbki czosnku
- 4 fileciki anchois ja daję zdecydowanie więcej
- 1/3 szklanki czarnych oliwek
- 1 czubata łyżka kaparów
- 1 czuszka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- rukola
- W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
- W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
- Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki.
- Dodać czuszkę wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
- Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki, dodać garść rukoli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Spagetti-może być ale zdecydowanie w wariancie klasycznym.
OdpowiedzUsuńależ to jest absolutna klasyka kuchni włoskiej
Usuńobok
pomodoro
aglio olio
bolonase
carbonara
alfredo