Putanesca

 


Spaghetti alla Puttanesca to woski klasyk. Włosi królowie makaronów są dość zasadniczy w temacie makaronu i tego z czym i którym można dany sos łaczyć. I Puttanesca to spagetti, ale dopuszczalne jest penne . Szczerze ? Nigdy nie robiłam z spaghetti, od zawsze wybierając rureczki ;) 

ale już Anchois musi być dużo i do tego wszystko co śmierdzi - czosnek , kapary, czarne oliwki , wszak Putta to ....hmmmm przedsiębiorcza pani najstarszego biznesu świata. więc wali rybą ;) 


  • 120 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy extra
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 fileciki anchois ja daję zdecydowanie więcej 
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 1 czuszka 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • rukola 
  • W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron i ugotować al dente.
  • W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos: w średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek.
  • Dodać fileciki anchois i smażyć na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać odcedzone oliwki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i znów smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 - 4 minuty, w międzyczasie rozgniatać oliwki wypukłą stroną łyżki.
  • Dodać czuszkę wymieszać i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz niedużą ilością soli. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 10 minut.
  • Do sosu włożyć odcedzony makaron, wymieszać i podgrzewać przez ok. 1 - 2 minuty. Wyłożyć do talerzy, posypać posiekaną natką pietruszki, dodać garść rukoli  i  posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

  1. Spagetti-może być ale zdecydowanie w wariancie klasycznym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ to jest absolutna klasyka kuchni włoskiej
      obok
      pomodoro
      aglio olio
      bolonase
      carbonara
      alfredo

      Usuń

Prześlij komentarz