To mój mąż w każdą sobotę robi zakupy. ja ograniczam się ro przygotowania menu i listy zakupowej. Pasta tamarynowa ? sos sriracha ? kiełki ? nic go już nie zdziwi..nic nie zaskoczy.....
na szczęście mieszkamy w multikulturowym kraju, więc w Auchan praktycznie dostępne są wszelkie dziwactwa z każdej kuchni świata.
Ale wg teorii mojego męża -im dziwniejsza ta lista - tym bardziej zaskakujące i smaczniejsze to co zjadamy.
Wszelkie restauracje świata mogą pozostawać zamknięte ;)
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 100 g makaronu ryżowego (wstążki 3-5 mm)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonych krewetek
- ok. 8 krewetek (obranych i oczyszczonych) lub 1 pierś kurczaka pokrojona w małą kosteczkę lub 100 g tofu
- 2 jajka
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
SOS
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki pasty tamaryndowej*
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)
Do podania: 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE
- Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
- W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać starty czosnek, po chwili suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
- Dodać krewetki (lub kurczaka lub tofu) i smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka i podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
- Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
- Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
- Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.
Komentarze
Prześlij komentarz