Pad Thai

 


To mój mąż w każdą sobotę robi zakupy. ja ograniczam się ro przygotowania menu i listy zakupowej. Pasta tamarynowa ? sos sriracha ? kiełki ? nic go już nie zdziwi..nic nie zaskoczy.....

na szczęście mieszkamy w multikulturowym kraju, więc w Auchan praktycznie dostępne są wszelkie dziwactwa z każdej kuchni świata. 

Ale wg teorii mojego męża -im dziwniejsza ta lista - tym bardziej zaskakujące i smaczniejsze to co zjadamy.

Wszelkie restauracje świata mogą pozostawać zamknięte ;) 



SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 100 g makaronu ryżowego (wstążki 3-5 mm)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonych krewetek
  • ok. 8 krewetek (obranych i oczyszczonych) lub 1 pierś kurczaka pokrojona w małą kosteczkę lub 100 g tofu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
SOS
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej*
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)

Do podania: 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych


PRZYGOTOWANIE

  • Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
  • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
  • W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać starty czosnek, po chwili suszone krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę.
  • Dodać krewetki (lub kurczaka lub tofu) i smażyć ok. 2-3 minuty. Wbić jajka i podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając. 
  • Dodać makaron i smażyć mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
  • Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi i zachowaną częścią kiełków oraz dymki.


Komentarze