- Azja w duszy gra ;) kulinarnie bynajmniej. I smacznie i szybko
- 125 g makaronu chow mein
- 125 g oczyszczonych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka szczypiorku
SOS
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 5 łyżek wody
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4,5 minuty). Odcedzić i przelać chłodną wodą na durszlaku.
- Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, oderwać ogonki, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Paprykę pokroić w paseczki. Wymieszać składniki sosu w oddzielnym naczyniu. Sezam delikatnie podprażyć na suche patelni.
- Rozgrzać wok lub szeroką dużą patelnię, wlać olej i gdy będzie gorący włożyć krewetki. Obsmażać po minicie z każdej strony, następnie zdjąć na talerz.
- Włożyć paprykę i smażyć co chwilę mieszając łopatką przez ok. 2 minuty, następnie dodać krewetki i chwilę razem podsmażać.
- Dodać makaron i wymieszać, podsmażać razem przez ok. 1 minutę.
- Przesunąć składniki na bok patelni i zrobić miejsce na dnie. Wlać w nie sos i zagotować. Wymieszać ze składnikami i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając łopatką. Na koniec wymieszać ze szczypiorkiem i posypać sezamem.
;-) pomijając mieszanki warzywne-nie tykamy się kuchni azjatyckiej.
OdpowiedzUsuńhmmmm a ja przeciwnie ;)
Usuńjako dziecko nie lubiłam jeść, mimo że obiektywnie oceniając i mama i babcie dobrze gotowały i gotują, ale ....ja nigdy nie lubiłam kuchni polskiej. A kotlet schabowy czy rosół przyprawiał o odruch wymiotny. Oj ile walko było o zjedzenie talerza zupy ....
na szczęście pewnego dnia się wyprowadziłam i ......dostęp do kuchni stanął otworem , a komputer dostęp do największej książki kucharskiej - Internetu
To u nas większość to kuchnia polska;ale pod względem ilości i rodzaju sałatek-bardziej śródziemnomorska
OdpowiedzUsuńa jakie to są sałatki śródziemnomorskie ?
UsuńnIE WIEM CZY TO DOBRE OKREŚLENIE;ALE np pekinka w dużych ilościach; sos vinegret; koperkowy; grecki; sałatka grecka
OdpowiedzUsuńtyle że kapusta pekińska w kuchni śródziemnomorskiej w ogóle się nie pojawia...zresztą jej kariera ogranicza się wyłącznie do Pl
Usuńw Lux ani we Francji nikt nie zna
vinegret zgodzę się...ale wyłącznie na dobrej jakości oliwie i dużo
Pekinka jest popularna tylko w polsce?????
OdpowiedzUsuńvinegret....z lidla torebka po 1.99 zł;ale fakt, dużo.
vinegret z torebki ?
Usuńno weź ty się ogarnij -
bierzesz oliwę , ocet winny , dodajesz ziół jakie lubisz i mieszasz
czasem dodaję też musztardy i miodu
albo soku z cytryny
czosnku
ale że z torebki ????