Noodle z krewetkami po koreańsku

 

  • Azja w duszy gra ;) kulinarnie bynajmniej. I smacznie i szybko 

  • 125 g makaronu chow mein
  • 125 g oczyszczonych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka szczypiorku
SOS
  • 3 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 5 łyżek wody
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 4,5 minuty). Odcedzić i przelać chłodną wodą na durszlaku.
  • Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, oderwać ogonki, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Paprykę pokroić w paseczki. Wymieszać składniki sosu w oddzielnym naczyniu. Sezam delikatnie podprażyć na suche patelni.
  • Rozgrzać wok lub szeroką dużą patelnię, wlać olej i gdy będzie gorący włożyć krewetki. Obsmażać po minicie z każdej strony, następnie zdjąć na talerz.
  • Włożyć paprykę i smażyć co chwilę mieszając łopatką przez ok. 2 minuty, następnie dodać krewetki i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać makaron i wymieszać, podsmażać razem przez ok. 1 minutę.
  • Przesunąć składniki na bok patelni i zrobić miejsce na dnie. Wlać w nie sos i zagotować. Wymieszać ze składnikami i smażyć przez około 2 minuty, co chwilę mieszając łopatką. Na koniec wymieszać ze szczypiorkiem i posypać sezamem.

Komentarze

  1. ;-) pomijając mieszanki warzywne-nie tykamy się kuchni azjatyckiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmmm a ja przeciwnie ;)
      jako dziecko nie lubiłam jeść, mimo że obiektywnie oceniając i mama i babcie dobrze gotowały i gotują, ale ....ja nigdy nie lubiłam kuchni polskiej. A kotlet schabowy czy rosół przyprawiał o odruch wymiotny. Oj ile walko było o zjedzenie talerza zupy ....

      na szczęście pewnego dnia się wyprowadziłam i ......dostęp do kuchni stanął otworem , a komputer dostęp do największej książki kucharskiej - Internetu

      Usuń
  2. To u nas większość to kuchnia polska;ale pod względem ilości i rodzaju sałatek-bardziej śródziemnomorska

    OdpowiedzUsuń
  3. nIE WIEM CZY TO DOBRE OKREŚLENIE;ALE np pekinka w dużych ilościach; sos vinegret; koperkowy; grecki; sałatka grecka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle że kapusta pekińska w kuchni śródziemnomorskiej w ogóle się nie pojawia...zresztą jej kariera ogranicza się wyłącznie do Pl
      w Lux ani we Francji nikt nie zna
      vinegret zgodzę się...ale wyłącznie na dobrej jakości oliwie i dużo

      Usuń
  4. Pekinka jest popularna tylko w polsce?????
    vinegret....z lidla torebka po 1.99 zł;ale fakt, dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. vinegret z torebki ?
      no weź ty się ogarnij -
      bierzesz oliwę , ocet winny , dodajesz ziół jakie lubisz i mieszasz

      czasem dodaję też musztardy i miodu
      albo soku z cytryny
      czosnku

      ale że z torebki ????

      Usuń

Prześlij komentarz