Gnocci z pesto

 



Delikatne ziemniaczane kluski z aromatycznym i pełnym witamin sosem. Świeżo ucieranym pesto. Wystarczy tak niewiele - zielona pietruszka, czosnek, cytryna i orzeszki pini....i blender 


i szybki i sprawdzony przepis na gnocci

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  1. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Wodę odlewam. Lekko studzę. Jeszcze ciepłe obieram, przeciskam przez praskę i szybko łączę z mąką i jajkiem.
  2. Oddzielam porcję ciasta, wałkuję w wałek. Odcinam lub odrywam kawałki ciasta wielkości opuszki palca. Widelec odwracam, ciasto przykładam do widelca i dociskam kciukiem lekko rolując. Wtedy powstanie charakterystyczny wzór, który sprawia, że sos lepiej je oblepia.
  3. Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję 2 minuty od wypłynięcia.

Komentarze

Prześlij komentarz