Fasolowa z rozmarynem i cytryną

Mniej mięsa to więcej strączków w diecie. Ale na prawdę warto. Te zupę też :)

Składniki:

oliwa z oliwek

1 biała cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

4 gałązki świeżego rozmarynu

2 puszki białej fasoli, odsączonej lub przepłukanej lub 500g ugotowanej

600ml bulionu warzywnego

starta skórka i sok z 1/2 cytryny

100g ciabatty pokrojonej w małee porcje

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy aż poczujemy jego aromat (ok. 1 minuty). Dodajemy do tego rozmaryn, fasolę, bulion i mieszamy. Pozwalamy się zagotować po czym przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.
  2. W między czasie na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy do tego ciabattę w kawałkach i podsmażamy kilka minut aż się zarumieni.
  3. Ugotowaną zupę zestawiamy z ognia. Wybieramy połowę fasoli a resztę zupy blendujemy na krem. Dodajemy z powrotem fasolę do zupy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku i dzielimy porcje. Podajemy z grzankami z ciabatty i skraplamy delikatnie oliwą z oliwek.

 

Komentarze

  1. Warzywa w dużej ilosci ok;ale boczek; kiełbasa do tego kilka dni żeby naszła w lodówce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eee.... tutaj zepsuł by ten boczek smak
      zupa jest lekka, cytrynowa w posmaku
      i taka ma być....
      bez tłuszczu zwierzęcego i konserwantów z wędlin

      Usuń

Prześlij komentarz