Mniej mięsa to więcej strączków w diecie. Ale na prawdę warto. Te zupę też :)
Składniki:
oliwa z oliwek
1 biała cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 puszki białej fasoli, odsączonej lub przepłukanej lub 500g ugotowanej
600ml bulionu warzywnego
starta skórka i sok z 1/2 cytryny
100g ciabatty pokrojonej w małee porcje
Przygotowanie:
- W średnim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i podsmażamy kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy aż poczujemy jego aromat (ok. 1 minuty). Dodajemy do tego rozmaryn, fasolę, bulion i mieszamy. Pozwalamy się zagotować po czym przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut.
- W między czasie na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy do tego ciabattę w kawałkach i podsmażamy kilka minut aż się zarumieni.
- Ugotowaną zupę zestawiamy z ognia. Wybieramy połowę fasoli a resztę zupy blendujemy na krem. Dodajemy z powrotem fasolę do zupy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny i mieszamy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku i dzielimy porcje. Podajemy z grzankami z ciabatty i skraplamy delikatnie oliwą z oliwek.
Warzywa w dużej ilosci ok;ale boczek; kiełbasa do tego kilka dni żeby naszła w lodówce...
OdpowiedzUsuńeee.... tutaj zepsuł by ten boczek smak
Usuńzupa jest lekka, cytrynowa w posmaku
i taka ma być....
bez tłuszczu zwierzęcego i konserwantów z wędlin