Wg mojego męża wszystko co zaczyna się lub kończy na czerwona soczewica i indyjskie jest warte grzechu. Dahl z czerwonej soczewicy to kwintesencja dobrej , pożywnej, rozgrzewającej zupy. Kiedy w końcu i u nas spadł śnieg - cieszy podwójnie.
Składniki na 4 porcje:
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 1 czerwona papryka ( opcjonalnie, jeżeli lubicie i chcecie zupę bogatszą w warzywa)
- 2 puszki posiekanych pomidorów
- 180 g czerwonej soczewicy
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru w proszku lub świeżego, startego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/4 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- kolendra lub natka do posypania
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wsypać cebulę, paprykę i rozgnieciony czosnek. Smażyć przez 2-3 minuty. Następnie wsypać kurkumę, imbir, garam masala, pieprz cayenne. Smażyć mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać czerwoną soczewicę. Przemieszać razem przez chwilę. Wlać bulion, pomidory i mleko kokosowe. Wymieszać, a następnie gotować pod przykryciem przez 25- 30 minut. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny do smaku. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem. Rozlać do miseczek. Posypać posiekaną kolendrą i zajadać.:)
Komentarze
Prześlij komentarz