Dahl z czerwonej soczewicy


 Wg mojego męża wszystko co zaczyna się lub kończy na czerwona soczewica i indyjskie jest warte grzechu. Dahl z czerwonej soczewicy to kwintesencja dobrej , pożywnej, rozgrzewającej zupy. Kiedy w końcu i u nas spadł śnieg - cieszy podwójnie.


Składniki na 4 porcje:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 1 czerwona papryka ( opcjonalnie, jeżeli lubicie i chcecie zupę bogatszą w warzywa)
  • 2 puszki posiekanych pomidorów
  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub świeżego, startego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/4  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra lub natka do posypania
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wsypać cebulę, paprykę i rozgnieciony czosnek. Smażyć przez 2-3 minuty. Następnie wsypać kurkumę, imbir, garam masala,  pieprz cayenne. Smażyć mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać czerwoną soczewicę. Przemieszać razem przez chwilę. Wlać bulion, pomidory i  mleko kokosowe. Wymieszać, a następnie gotować pod przykryciem przez 25- 30 minut. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny do smaku. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem. Rozlać do miseczek. Posypać posiekaną kolendrą i zajadać.:)

Komentarze