Curry z ziemniaków



Sposób na szybką kolację. Rozgrzewającą i pożywną. Idealną na styczniowy wieczór.



 Składniki na cztery porcje:

2 szklanki batatów pokrojonych w kostkę 2×2 cm

2 szklnaki ziemnków pokrojonych w kostke 2×2 cm

2 szklanki brokuła podzielonego na mniejsze różyczki

2 szklanki pieczarek pokrojonych w ćwiartki

1 łyżka oliwy

1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę

1 łyżka świeżego imbiru, startego na tarce

2 ząbki czosnku starte na tarce lub przepuszczone przez praskę

1-2 łyżek czerwonej pasty curry

1 puszka mleka kokosowego

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka cukru kokosowego ( opcjonalnie)

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki soku z limonki lub cytryny

szczypta soli

2 paczki (180 g) tofu, pokrojonego w kostkę + 2 łyżki sosu sojowego + 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Pokrojone tofu wymieszaj z sosem sojowym i oliwą, Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i piecz przez około 20 minut. Odstaw na bok.

W głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Wsyp cebulę, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i smaż mieszając raz po raz na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i imbir, wymieszaj i smaż razem przez około 30-60 sekund (nie przypal, bo czosnek zrobi się gorzki). Następnie dodaj bataty, ziemniaki, pieczarki i pastę curry. Wymieszaj i smaż razem przez około 3 minut, mieszając raz po raz. Wlej wodę, mleko kokosowe, dodaj sos sojowy, opcjonalnie cukier kokosowy i gotuj przez około 5 minut. Następnie dodaj brokuły i gotuj przez kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj z upieczonym wcześniej tofu. Ewentualnie dopraw do smaku solą. Dodaj sok z limonki. Wymieszaj i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym posypane bazylią lub kolendrą.

Komentarze

  1. Z batatem byłby kłopot; reszta-wygląda ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś nie potrafię sobie wyobrazić ,że bataty mogą być niedostępne

      Usuń
  2. Mmm w lidlu i biedronce może być z tym problem. Aniu...lublYn to polska Ź....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz