Tradycyjna kuchnia polska to nie jest coś co mi w duszy i na kubkach smakowych gra. Potrzebuję mocniejszych wyzwań i aromatów. Takie są indyjskie curry w każdej odsłonie.
Imbir, czosnek, kurkuma, kolendra, pasta curry ....plus mleko kokosowe to podstawa indyjskiej magii w kuchni. Zamieni niepozornego i bezsmakowego fileta z kurczaka w wykwintne danie.
Fileta i każde warzywo ;_
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1 cebula szalotka (lub 1/2 małej cebuli)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2/3 szklanki zielonej fasolki (może być mrożona)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego (lub sojowego)
- Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka; paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować (i też rozmrozić jeśli jest mrożona) na parze, na sitku nad gotującą się wodą na ryż (przykryć wszystko pokrywką, nie musi być idealnie szczelnie), ok. 5 minut.
- W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i podsmażyć kolejne 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.
- Dodać cebulą i paprykę i dalej podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać podgotowaną na parze fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier i sos rybny, wymieszać i gotować wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5-6 minut). Podawać z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą skrapiając sokiem z limonki.
PROPOZYCJA PODANIA
- ryż jaśminowy
- świeża kolendra
- limonka do skropienia
Curry jako przyprawa-tak; przyprawy indyjskie-tak; nawet Bollywood ;-)
OdpowiedzUsuńcurry to jedyna przyprawa ktorej praktycznie nie używam, jakoś ta mieszanka jest ...zbyt słona i słodka jednocześnie, wolę sama mieszać imbir, kurkumę zawsze świeże i starte, kumin , a kolendrę często świeżą
Usuń