Stir Fry z kaszy gryczanej i suszonych pomidorów

 


Czym się różni stir fry od kaszotto ? obróbką kaszy.

W tym drugim kasza dochodzi do siebie na patelni , podlewana bulionem , prażona, duszona, wolno nabiera smaku 

Stir Fry to szybkie gotowanie na jednej patelni i wykorzystuje ugotowaną wcześniej kaszę. 

którą ładuje się na patelnie z innymi składnikami i podgrzewa


  • 1 szklanka ugotowanej  kaszy gryczanej
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • ok. 80 g sera feta

  • Ugotować lub UPRAŻYĆ kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać oliwę i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.
  • Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą.

Komentarze

Prześlij komentarz