Czym się różni stir fry od kaszotto ? obróbką kaszy.
W tym drugim kasza dochodzi do siebie na patelni , podlewana bulionem , prażona, duszona, wolno nabiera smaku
Stir Fry to szybkie gotowanie na jednej patelni i wykorzystuje ugotowaną wcześniej kaszę.
którą ładuje się na patelnie z innymi składnikami i podgrzewa
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonego oregano
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść szpinaku
- ok. 80 g sera feta
- Ugotować lub UPRAŻYĆ kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać oliwę i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.
- Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą.
Pomijajjąc szpinak-jest ok.
OdpowiedzUsuńszpinak jest ok
Usuńnawet bardzo ok