Soczewicowa

 



Z Egiptu przywiozłam smak Lentil Soup i tam po raz pierwszy jadłam soczewicę. Zakochałam się w tym smaku. Po wielu próbach i milionie wypróbowanych przepisów na Lentil Soup mój własny autorski jest...najlepszy. Czy zbliżony do egipskiego  ? nie mam pojęcia, ale ta wersja jest the best


A przy okazji dowiedziałam się, że mój mąż woli zupy nie-kremy ;)

a córka wzięła sobie zblendowała swoją porcję , bo nie lubi warzyw w zupie 


Składniki

Szklanka Soczewicy Czerwonej

1 Batat

Puszka pomidorów

Cebula

2 ząbki czosnku

Po łyżeczce kuminu, kurkumy, słodkiej papryki , soli, pieprzu ziołowego

szczypta chilly

zielona pietruszka 



Kiedy gotujemy w bulionie soczewicę dodajemy batata pokrojonego w kostkę , a na patelni na oleju kokosowym podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek

dodajemy przyprawy i razem przesmażamy

dodajemy wszystko do gotującej soczewicy 

dodajemy puszkę pomidorów i zieloną posiekaną pietruszkę

chwilę gotujemy razem przez chwilę 


A na talerzu doprawiamy Tobasco - dodaje pikantności i pprzełamuje lekko słodkawy smak zupy 



Komentarze