Z Egiptu przywiozłam smak Lentil Soup i tam po raz pierwszy jadłam soczewicę. Zakochałam się w tym smaku. Po wielu próbach i milionie wypróbowanych przepisów na Lentil Soup mój własny autorski jest...najlepszy. Czy zbliżony do egipskiego ? nie mam pojęcia, ale ta wersja jest the best
A przy okazji dowiedziałam się, że mój mąż woli zupy nie-kremy ;)
a córka wzięła sobie zblendowała swoją porcję , bo nie lubi warzyw w zupie
Składniki
Szklanka Soczewicy Czerwonej
1 Batat
Puszka pomidorów
Cebula
2 ząbki czosnku
Po łyżeczce kuminu, kurkumy, słodkiej papryki , soli, pieprzu ziołowego
szczypta chilly
zielona pietruszka
Kiedy gotujemy w bulionie soczewicę dodajemy batata pokrojonego w kostkę , a na patelni na oleju kokosowym podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek
dodajemy przyprawy i razem przesmażamy
dodajemy wszystko do gotującej soczewicy
dodajemy puszkę pomidorów i zieloną posiekaną pietruszkę
chwilę gotujemy razem przez chwilę
A na talerzu doprawiamy Tobasco - dodaje pikantności i pprzełamuje lekko słodkawy smak zupy
Komentarze
Prześlij komentarz