- Całkowicie nowe oblicze risotto. Raz bo podlane piwem, a nie tradycyjnie białym stołowym winem. I jak już w to poszłam to z płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu.
- A że jabłkowe piwo belgijskie to nie jakiś słodki Red's wyszło wytrawnie, genialnie i aromatycznie.
- 500 g brukselki,
- 1 szklanka ryżu do risotto Arborio,
- 1 szklanka piwa jabłkowego,
- 1 por,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- pieprz,
- sól,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- olej z pestek winogron.
- Brukselkę gotujemy na parze przez około 10 minut. Musi być al dente.
- Białą część pora kroimy w talarki i podsmażamy na oleju.
- Gdy por się zeszkli, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez około minutę.
- Dosypujemy ryż i cały czas mieszając, podsmażamy.
- Wlewamy na patelnię piwo i mieszamy do momentu odparowania.
- Gdy piwo odparuje, małymi porcjami dolewamy bulion warzywny. Mniej więcej po 5 minutach dorzucamy brukselkę (najlepiej je przekroić na pół).
- Bulion dolewamy do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu i brukselki.
- Pod koniec czynności gotowania, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi.
- Dusimy jeszcze przez chwilę.
Komentarze
Prześlij komentarz