Risotto z brukselką

 

  • Całkowicie nowe oblicze risotto. Raz bo podlane piwem, a nie tradycyjnie białym stołowym winem. I jak już w to poszłam to z płatkami drożdżowymi zamiast parmezanu.
  • A że jabłkowe piwo belgijskie to nie jakiś słodki Red's wyszło wytrawnie, genialnie i aromatycznie.
  • 500 g brukselki,
  • 1 szklanka ryżu do risotto Arborio,
  • 1 szklanka piwa jabłkowego,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • olej z pestek winogron.

  1. Brukselkę gotujemy na parze przez około 10 minut. Musi być al dente.
  2. Białą część pora kroimy w talarki i podsmażamy na oleju.
  3. Gdy por się zeszkli, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez około minutę.
  4. Dosypujemy ryż i cały czas mieszając, podsmażamy.
  5. Wlewamy na patelnię piwo i mieszamy do momentu odparowania.
  6. Gdy piwo odparuje, małymi porcjami dolewamy bulion warzywny. Mniej więcej po 5 minutach dorzucamy brukselkę (najlepiej je przekroić na pół).
  7. Bulion dolewamy do uzyskania odpowiedniej miękkości ryżu i brukselki.
  8. Pod koniec czynności gotowania, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi.
  9. Dusimy jeszcze przez chwilę.

Komentarze