Owsianka z pieczonymi jabłkami

 


Lubisz owsiankę ? 

Ja bardzo. Ale tylko kiedy sama ją zrobię. Na mleku z miodem i dodatkami. Pieczone z cynamonem jabłka i syrop klonowy. Genialne. Na śniadanie ;) lub na deser 


  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki miodu 
Kilka jabłek - szara reneta są najlepsze
cynamon 
cukier wanilinowy

  • Płatki owsiane wsypać do garnka i wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Odcedzić, wlać mleko, dodać odrobinę soli i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając, doprawić cukrem. W międzyczasie przygotować jabłka. Gdyby owsianka była za gęsta, dodajemy więcej mleka.
PRAŻONE JABŁKA
  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w kosteczkę, włożyć do garnka, dodać cukier i co chwilę mieszając gotować przez ok. 15 minut, lub do czasu aż jabłka zmiękną. Pod koniec doprawić cynamonem (ok. 1 łyżeczki).
  • Owsiankę nałożyć do miseczek, dodać jabłka i opcjonalnie posypać brązowym cukrem lub skropić syropem klonowym.

Komentarze

  1. Kiedyś jadłem lidlową z mlekiem-bez szału była; ta mi się podoba bo i jabłka i syrop

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz