Krem z borowików

 


Obok dyni najbardziej jesienna zupa. Gdybym jeszcze potrafiła wypiec chleb by podać się w czarce z chleba to byłby to prawdziwy odlot. 


  • 300 g grzybów leśnych - mrożone lub świeże
  • mała cebula cukrowa - około 130 g
  • 2 średnie ziemniaki - około 300 g
  • 70 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • pół litra wody lub bulionu warzywnego
  • przyprawy: płaska łyżka soli, płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej

Zupa grzybowa krem

Przygotuj nieduży garnek. Umieść w nim masło i ustaw średnią moc palnika. Umyj i oczyść grzyby. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i cebulę. Wszystkie składniki podsmażaj w garnku 10 minut bez przykrywki. Dodaj pół litra wody lub bulionu oraz przyprawy. Ząbki czosnku obierz i dodaj do garnka w całości na 10 minut przed wlaniem do garnka śmietanki. Zupę gotuj już pod przykrywką 25 minut. 

Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i wlej śmietankę. Zamieszaj. Po pięciu minutach wyłącz zupę i dodaj sok z cytryny. Zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem.

Komentarze

Prześlij komentarz