Kaszotto z batatem i porem


 Głód i brak czasu to nie powinna być wymówka by jeść byle co. Warto zdrowo. 20-25 minut wystarczy by wyczarować to danie. 

  •  kasza gryczana -
  • oliwa lub olej kokosowy
  • batat
  •  mała cebula
  •  ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • por
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypiorek
  • Kaszę gryczaną ugotować i odcedzić.
  • Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, dodać obranego i pokrojonego w małą kosteczkę batata i smażyć go przez ok. 5 minut aż zmięknie, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojony na plasterki czosnek oraz tymianek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty.
  • Przesunąć zawartość patelni na bok i w wolne miejsce dodać łyżkę oliwy i drobno pokrojonego pora. Smażyć pod przykryciem przez ok. 5 minut, od czasu do czasu zamieszać, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać pokrojoną papryczkę chili i ugotowaną kaszę, wymieszać i wszystko razem podgrzać. Posypać szczypiorkiem i podawać.

Komentarze

Prześlij komentarz