Dziś na specjalne życzenie moich córek :)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka orzechów (dowolnych)
- sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego + 2 łyżki syropu klonowego + 1 łyżka soku z cytryny
- Kaszę jaglaną wsypać do garnka, dokładnie wypłukać zmieniając ciepłą wodę. Wylać wodę, wlać mleko, wymieszać i zagotować pod przykryciem.
- Ustawić garnek na najmniejszym palniku, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Banana obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. Składniki na sos z masła orzechowego dokładnie wymieszać w miseczce (najpierw wymieszać masło orzechowe z syropem, później dodać sok z cytryny).
- Ugotowaną kaszę jaglaną wyłożyć do miseczki, dodać banana, polać sosem z masła orzechowego i posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).
A to wygląda ciekawie; chociaż nie pomyślalbym , że kasza może być deserem.
OdpowiedzUsuńbo chyba jest formą ciepłego śniadania ;)
Usuńtyle że ja nie uznaję jedzenia na słodko i czasem takie owsianki, jaglanki i kaszki manne jadamy na deser
naleśnki też traktuję jak deser
W ogólne nie uznajesz słodkości?
OdpowiedzUsuńuznaję, uznaję , w ramach deseru ;)
Usuńnie jadam na słodko ot, co