Kup soczewice , czerwoną
nie było , wiec wziąłem zieloną
ok
kup proszę czerwoną soczewice
nie znalazłem , wziąłem zieloną , biała i czarną
i w ten sposób stałam się posiadaczką 2 kg zielonej soczewicy, 500g białej i nie mało też czarnej.....
czas zacząć z niej gotować ;)
może nie wygląda, ale na pewno smakuje
2 szklanki czarnej soczewicy / 350 g
1 1/4 litra wody
sól
1/4 łyżeczki chili
1 1/2 łyżeczki kuminu, mielonego
olej
3 – 4 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1 cebula
1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu
1/4 łyżeczki trzcinowego cukru lub innego słodzika
Na koniec:
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry, mielonych
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
do podania: kokosowe mleczko, świeża kolendra, pietruszka lub mięta
- Soczewicę opłukać, dodać do dużego garnka razem z wodą i solą. Gotować pod przykryciem do momentu, aż zmięknie, czyli około 25 – 30 minut.
- Przygotować pozostałe dodatki. Czosnek obrać i posiekać, imbir zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
- Na dnie patelni rozgrzać olej, wrzucić chili oraz kumin i smażyć przez kilkanaście sekund. Wtedy wrzucić czosnek, imbir oraz cebulę i smażyć 5 – 6 minut do momentu, aż cebula zrobi się lekko złota i miękka.
- Do takiej cebuli dodać pomidory, koncentrat pomidory oraz szczyptę cukru i gotować przez 10 – 15 minut na niedużym ogniu.
- Do miękkiej soczewicy dodać pomidorowy sos z patelni oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Zamieszać kilka razy i odlać do naczynia blendera 2 – 3 chochelki. Zblendować na gładki krem, wlać z powrotem i gotować ostatnie 2 – 3 minuty.
- Podawać z kolendrą lub pietruszką oraz opcjonalnie z odrobiną kokosowego mleka.
Komentarze
Prześlij komentarz