Dahl z czarnej soczewicy

Kup soczewice , czerwoną

nie było , wiec wziąłem zieloną

ok

kup proszę czerwoną soczewice

nie znalazłem , wziąłem zieloną , biała i czarną

i w ten sposób stałam się posiadaczką 2 kg zielonej soczewicy, 500g białej i nie mało też czarnej..... 


czas zacząć z niej gotować ;)


może nie wygląda, ale na pewno smakuje 


2 szklanki czarnej soczewicy / 350 g
1 1/4 litra wody
sól

1/4 łyżeczki chili
1 1/2 łyżeczki kuminu, mielonego
olej

3 – 4 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1 cebula

1 puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu
1/4 łyżeczki trzcinowego cukru lub innego słodzika

Na koniec:
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry, mielonych
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
do podania: kokosowe mleczko, świeża kolendra, pietruszka lub mięta



  1. Soczewicę opłukać, dodać do dużego garnka razem z wodą i solą. Gotować pod przykryciem do momentu, aż zmięknie, czyli około 25 – 30 minut.
  2. Przygotować pozostałe dodatki. Czosnek obrać i posiekać, imbir zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
  3. Na dnie patelni rozgrzać olej, wrzucić chili oraz kumin i smażyć przez kilkanaście sekund. Wtedy wrzucić czosnek, imbir oraz cebulę i smażyć 5 – 6 minut do momentu, aż cebula zrobi się lekko złota i miękka.
  4. Do takiej cebuli dodać pomidory, koncentrat pomidory oraz szczyptę cukru i gotować przez 10 – 15 minut na niedużym ogniu.
  5. Do miękkiej soczewicy dodać pomidorowy sos z patelni oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Zamieszać kilka razy i odlać do naczynia blendera 2 – 3 chochelki. Zblendować na gładki krem, wlać z powrotem i gotować ostatnie 2 – 3 minuty.
  6. Podawać z kolendrą lub pietruszką oraz opcjonalnie z odrobiną kokosowego mleka.

 

Komentarze