Caponata




Co zrobić kiedy w środku paskudnego i mokrego listopada, pffff grudnia o listopadowej aurze zachce się lata ? 

Sięga się po letnie przepisy - pachnące świeżymi pomidorami , oliwkami ......Sycylią :)

o taka właśnie jest Caponata

sycylijska odpowiedź na ratatouille czy leczo 


 Składniki na 4 porcje obiadowe 

800 g bakłażanów
½ łyżki soli

100 ml oliwy
1 duża cebula
1 ½ laska selera

2 kg świeżych pomidorów

150 g zielonych oliwek
50 ml octu balsamicznego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki uprażonych orzechów pinii, można zastąpić migdałami
2 łyżki kaparów
2 łyżki rodzynek
sól i pieprz
do podania: natka pietruszki lub bazylia

Przygotowanie:
  1. Bakłażany pokroić w kostkę i obsypać solą. Odstawić na kwadrans, następnie wyłożyć na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, a seler w cienkie plasterki. Na dnie dużego garnka rozgrzać połowę oliwy, dodać pokrojone warzywa za wyjątkiem bakłażana i podsmażać na małym ogniu przez 4 – 6 minut
  3. Zagotować dużą ilość gorącej wody. Pomidory delikatnie naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Dodać do smażących się warzyw i dusić przez 15 – 20 minut.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i usmażyć na niej pokrojone bakłażany. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 8 – 10 minut.
  5. Kiedy bakłażany będą złociste i miękkie delikatnie odsączyć je na ręczniku papierowym, a następnie dodać do warzyw w sosie pomidorowym wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
  6. Delikatnie wymieszać i dusić bez przykrycia na dużym ogniu przez 10 – 15 minut, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Podawać na gorąco z ryżem albo kaszą lub na zimno z ulubionym pieczywem.

Komentarze

  1. Dal jakoś mi się kojarzy z Indiami;czarna soczewica i wygląd tej zupy-jakoś z czerniną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i prawidłowo Dahl to potrawa oryginalnie indyjska,
      ale twoj komentarz wylądował pod sycylijską caponatą

      Usuń

Prześlij komentarz