Aglio Olio


Klasyka włoskiej kuchni. Prawdziwy test dla restauratorów. Ponoć najrzadziej zamawiane w Polsce spaghetti. BO takie jakieś bez dodatków. Kluczem jest dobry makaron i naprawdę dobra oliwa. O co w Pl restauracjach rzadko. Kiedyś miała fazę i zamawiałam w każdej resto, Raz nawet kucharz wyszedł i po chwili rozmowy przygotował indywidualnie i tylko dla mnie Aglio Olio . Wtedy było wyśmienite. 
Moje domowe też jest wyśmienite. Na oliwie nie sklepowej .
 
• 500 g makaronu spaghetti

• 1/2 lub cała główka czosnku
• 1-2 ostre papryczki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1/2 szklanki dobrej  oliwy z oliwek
• sól, pieprz

AGLIO OLIO – PRZEPIS:

1. Ugotować makaron al dente
2. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Papryczkę rozkrawam, wyjmuję z niej nasionka i drobno kroję. Pietruszkę szatkuję.
3. Na patelnię wlewam oliwę, dodaje czosnek i papryczkę. Smażę przez minutę. Czosnek nie może ściemnieć. Do oliwy dodaje przelany przez sito makaron i pietruszkę. Mieszam dokładnie i rozkładam na talerze. Podaję posypany tartym serem lub płatkami drożdżowymi.


Komentarze