Moje domowe też jest wyśmienite. Na oliwie nie sklepowej .
• 500 g makaronu spaghetti
• 1/2 lub cała główka czosnku
• 1-2 ostre papryczki
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
• sól, pieprz
AGLIO OLIO – PRZEPIS:
1. Ugotować makaron al dente
2. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Papryczkę rozkrawam, wyjmuję z niej nasionka i drobno kroję. Pietruszkę szatkuję.
3. Na patelnię wlewam oliwę, dodaje czosnek i papryczkę. Smażę przez minutę. Czosnek nie może ściemnieć. Do oliwy dodaje przelany przez sito makaron i pietruszkę. Mieszam dokładnie i rozkładam na talerze. Podaję posypany tartym serem lub płatkami drożdżowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz