Stir Fry z bakłażanem

 


  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka oliwy lub oleju z orzeszków arachidowych
  • 1/2 łyżki drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 3 dymki lub gałązki szczypiorku wraz z cebulkami
  • papryczka chili, posiekana - opcjonalnie, w ilości do smaku
  • 1 szklanka gorącej wody lub wywaru z jarzyn
  • garść bazylii
SOS:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
OPCJONALNIE:
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego


  • Składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić. Bakłażana pokroić na plastry, następnie na paski. Rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju w woku lub na dużej patelni. Włożyć imbir, czosnek i pokrojoną samą cebulkę lub dymkę bez szczypiorków i smażyć przez minutę.
  • Dodać bakłażana i smażyć na większym ogniu przez około 5 minut mieszając co chwilę. Gdy bakłażan będzie już obsmażony z każdej strony, wlać wodę lub wywar i zagotować.
  • Drewnianą łyżką zeskrobać pozostałe zrumienienia na dnie naczynia. Przykryć pokrywą i gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż bakłażan będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał. W międzyczasie raz lub dwa razy zamieszać. 
  • Wlać sos i opcjonalne dodatki (olej sezamowy i sos ostrygowy), zagotować. Dodać posiekane zielone części dymki, wymieszać. Odstawić z ognia, dodać papryczkę chili i bazylię.

PROPOZYCJA PODANIA

ugotowany ryż / sałatka ze świeżego pomidora


Komentarze