"RYŻ" z brokuła

 



Dość zabawna nazwa potrawy. Ale kiedy zostaje pół brokułu, a warzywo to dość wyraziste w smaku i mało się komponuje z orientalnymi przyprawami ....to i takie dziwactwa przychodzi mi ugotować 

Najważniejsze że bardzo szybkie i ...bardzo pyszne 

  • 300 g brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
  • po 2 łyżki posiekanych pestek dyni i orzechów włoskich lub nerkowca
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, ostrej i słodkiej papryki w proszku, oregano
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sok z cytryny

Dodatki: 4 plasterki tofu lub 2 jajka


  • Brokuła podzielić na mniejsze części i posiekać w rozdrabniaczu lub melakserze na małe kawałeczki. Można też drobniutko posiekać na desce.
  • Czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać w kosteczkę w rozdrabniaczu lub nożem na desce.
  • Na patelni roztopić tłuszcz, dodać czosnek, cebulę, pestki dyni oraz posiekane orzechy i mieszając drewnianą łyżką smażyć wszystko ok. 5 minut lekko rumieniąc składniki.
  • Dodać żurawinę, brokuła oraz wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć wszystko przez ok. 5-7 minut. Od czasu do czasu można skrapiać składniki łyżką wody. Posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.
  • Na oddzielnej patelni na łyżeczce oleju podsmażyć tofu na złoty kolor lub usmażyć jajka sadzone (lub ugotować je w koszulkach).


Komentarze