Niezawodnie z Kwestii Smaku. Bataty pieczone - bo pyszne i wartościowe, z pesto - bo wygrzebane z zamrażalnika z wiosennego czosnku niedźwiedziego. W towarzystwie fety i granatu- by ładnie wyglądało. Danie przyjęciowe, ale i na szybką i pyszną kolację . Ma jeszcze jedną zaletę - super proste
- 2 bataty (razem ok. 800 g)
- sól, pieprz, oliwa
- 80 g fety
- 1/2 owocu granatu
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty umyć i każdego pokroić wzdłuż na 4 plastry. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć oliwą.
- Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (w razie potrzeby wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut lub do miękkości (widelec ma gładko wchodzić w miąższ)
Komentarze
Prześlij komentarz