Pieczone bataty z pesto i granatem

 


Niezawodnie z Kwestii Smaku. Bataty pieczone - bo pyszne i wartościowe, z pesto - bo wygrzebane z zamrażalnika z wiosennego czosnku niedźwiedziego. W towarzystwie fety i granatu- by ładnie wyglądało. Danie przyjęciowe, ale i na szybką i pyszną kolację . Ma jeszcze jedną zaletę - super proste

  • 2 bataty (razem ok. 800 g)
  • sól, pieprz, oliwa
  • 80 g fety
  • 1/2 owocu granatu
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty umyć i każdego pokroić wzdłuż na 4 plastry. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć oliwą.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (w razie potrzeby wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut lub do miękkości (widelec ma gładko wchodzić w miąższ)

Komentarze