Makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

 

W końcu danie z mięsem. Na szybko i na smacznie.

  • 125 g krótkiego makaronu (np. penne, kokardki)
  • 1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/3 cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku
  • 125 ml śmietanki 30% lub 18% (z kartonika, do zup i sosów)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • opcjonalnie szczypta chili
  • oliwa, masło
  • natka pietruszki
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy i włożyć kurczaka, obsmażyć, następnie zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać łyżkę oliwy i smażyć przez ok. 2 minuty często mieszając.
  • Dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone pieczarki i smażyć przez ok. 10 minut aż odparują a następnie zaczną się rumienić.
  • Wówczas dodać do nich masło (1 - 2 łyżki) oraz starty na tarce czosnek, suszone oregano oraz opcjonalnie szczyptę chili, chwilę razem podsmażyć.
  • Dodać odłożonego kurczaka i razem podgrzać, dodać opłukane i osuszone liście szpinaku i mieszając podgrzewać aż szpinak zwiędnie.
  • Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Gdy całość się podgrzeje, wlać śmietankę, doprawić solą oraz pieprzem i zagotować. Trzymać na ogniu jeszcze przez chwilę mieszając, aż sos zgęstnieje. Posypać obficie natką pietruszk

Komentarze

Prześlij komentarz