Krewetki curry z pomidorkami koktailowymi

 






Moje umiłowanie do krewetek pozostaje niezmienne. Więc i te opcję spróbowałam 

  • 250 g krewetek
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub drobno starte: ząbek czosnku, kawałek imbiru, posiekany kawałeczek cebuli i posiekana chili)
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • przyprawy: szczypta mielonego cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • dla chętnych: szczypta pieprzu cayenne
  • limonka do skropienia
  • garść liści bazylii
  • do podania: 100 g ryżu, użyłam pełnoziarnistego
  • Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone (np. w chłodnej wodzie), oczyścić, pozostawić ogonki.
  • Na patelni podgrzać pastę curry z olejem. Chwilę podsmażyć mieszając drewnianą łyżką. Włożyć krewetki i smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Skropić sosem rybnym, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze przez pół minuty.
  • Wlać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez ok. 2, 5 minuty, w połowie gotowania dodać pokrojone na połówki i posypane cukrem pomidorki. Skropić limonką, posypać bazylią i opcjonalnie szczyptą pieprzu cayenne. Podawać z ryżem.

Komentarze