Krem z marchwi z ananasem

 


Może to Kwestia Smaku, ale zdrowie tkwi w witaminach, a te w warzywach i owocach. Jesienią najlepiej wchodzą na ciepło

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg marchewki
  • 1 i 1/2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 szklanki bulionu jarzynowego lub wody
  • 1 szklanka soku ananasowego*
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 8 łyżek pestek dyni
  • W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), dodać pokrojonego na paseczki pora (tylko białą część), pokrojony w kosteczkę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Marchewkę obrać i pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do garnka z cebulą, dodać imbir i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać kurkumę, wlać gorący bulion i zagotować na większym ogniu. Doprawić do smaku solą.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości marchewki. Następnie dodać sok ananasowy, sok z limonki oraz mleko kokosowe, zmiksować na krem. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni.

Komentarze