Może to Kwestia Smaku, ale zdrowie tkwi w witaminach, a te w warzywach i owocach. Jesienią najlepiej wchodzą na ciepło
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- biała część pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg marchewki
- 1 i 1/2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 szklanki bulionu jarzynowego lub wody
- 1 szklanka soku ananasowego*
- 1 łyżka soku z limonki
- 400 ml mleka kokosowego
- 8 łyżek pestek dyni
- W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), dodać pokrojonego na paseczki pora (tylko białą część), pokrojony w kosteczkę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Marchewkę obrać i pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do garnka z cebulą, dodać imbir i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać kurkumę, wlać gorący bulion i zagotować na większym ogniu. Doprawić do smaku solą.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości marchewki. Następnie dodać sok ananasowy, sok z limonki oraz mleko kokosowe, zmiksować na krem. Podawać ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz