Krem z kukurydzy

 



Zaskakująca i rozgrzewająca. i szybka. Zwłaszcza jak pół dużej puszki kukurydzy otwartej stoi w lodówce do zagospodarowania 

  • 2 duże kukurydze cukrowe lub po sezonie 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 cm kawałek papryczki chili
  • 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 125 g serka Philadelphia
  • ukurydzę przekroić na 2 krótsze części. Każdą postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry do dołu.
  • W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty pod koniec dodając czosnek.
  • Wsypać ziarna kukurydzy, cynamon, papryczkę chili i małą szczyptę soli. Smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • Wlać bulion i zagotować. Gotować przez 10 minut. Odstawić z ognia, wyłowić 2 łyżki ziaren kukurydzy i zachować je do dekoracji.
  • Zupę długo i dokładnie zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito bezpośrednio do garnka (łyżką dokładnie przetrzeć resztę zupy tak aby na sicie pozostało jak najmniej kawałków łusek). Dodać serek, wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać trochę więcej gorącego bulionu.

Komentarze