Zaskakująca i rozgrzewająca. i szybka. Zwłaszcza jak pół dużej puszki kukurydzy otwartej stoi w lodówce do zagospodarowania
- 2 duże kukurydze cukrowe lub po sezonie 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki
- 3 łyżki masła
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 3 cm kawałek papryczki chili
- 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 125 g serka Philadelphia
- ukurydzę przekroić na 2 krótsze części. Każdą postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry do dołu.
- W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty pod koniec dodając czosnek.
- Wsypać ziarna kukurydzy, cynamon, papryczkę chili i małą szczyptę soli. Smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Wlać bulion i zagotować. Gotować przez 10 minut. Odstawić z ognia, wyłowić 2 łyżki ziaren kukurydzy i zachować je do dekoracji.
- Zupę długo i dokładnie zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sito bezpośrednio do garnka (łyżką dokładnie przetrzeć resztę zupy tak aby na sicie pozostało jak najmniej kawałków łusek). Dodać serek, wymieszać i podgrzać na małym ogniu. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać trochę więcej gorącego bulionu.
Komentarze
Prześlij komentarz