Kokosowy kurczak chilly

 



  • 600 g filetu z kurczaka
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, suszonego czosnku, białego pieprzu, sól
  • 4 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 roztrzepane jajko
  • olej roślinny
SOS
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili lub sosu słodko-pikantnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • Mięso oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę. Doprawić solą oraz przyprawami, wymieszać. Następnie obtoczyć w 1 łyżce oleju.
  • Na jednym głębokim talerzu wymieszać skrobię ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Do drugiego wbić jajko i roztrzepać, doprawić delikatnie solą.
  • Rozgrzać wok lub głęboką większą patelnię, wlać olej.
  • Kawałki kurczaka najpierw obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w mieszance skrobi i wiórków kokosowych.
  • Kłaść partiami na rozgrzany tłuszcz i smażyć przez około 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Przemieszać i jeszcze przez chwilę podsmażać. Wyłożyć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Dodać tłuszcz i usmażyć kolejną partię.
  • Wytrzeć naczynie ręcznikiem papierowym z resztek smażenia, włożyć z powrotem całe obsmażone mięso.
  • Podgrzewać przez 1 - 2 minuty, następnie przesunąć mięso na bok a w wolne miejsce wlać wodę i ją zagotować. Dodać słodki sos chili oraz ketchup, wymieszać i zagotować.
  • Połączyć z mięsem i co chwilę mieszając podgrzać wszystko razem oraz zagotować. Podawać z ryżem opcjonalnie posypując listkami kolendry.

Komentarze